Wie Le Bon Vivant bezoekt, stapt niet alleen een restaurant binnen maar ook een stuk Maastrichtse geschiedenis. Ons restaurant is gevestigd in een gewelvenkelder aan de Capucijnenstraat 91, een plek die vroeger onderdeel was van een familiebrouwerij met diepe wortels in de stad: de Marres-Ceulen brouwerij.
De oprichting van de brouwerij
In 1859 lieten August Marres en zijn vrouw Helene Ceulen een brouwerij bouwen in hun achtertuin aan de Grote Gracht 60 – precies de plek waar nu Le Bon Vivant zich bevindt. Zij stonden aan de basis van een brouwerstraditie die drie generaties zou voortduren. In die tijd kende Maastricht nog veertien brouwerijen; de familie Marres was eigenaar van vele cafés in Maastricht waar hun bier werd geschonken
De geboorte van Dobbel Aajt
Toen zoon Egmond Marres de brouwerij overnam, werd het inmiddels beroemde bier Dobbel Aajt geboren. Dit karaktervolle bier vond zijn weg door de stad, vervoerd met paard en wagen naar de vele cafés van de familie – waaronder ook de bekende De Vogelstruys op het Vrijthof. Dobbel Aajt werd een begrip in Maastricht.
Einde brouwerij in 1959
Precies 100 jaar na de oprichting verkocht de derde generatie, onder leiding van Pierre Marres, de brouwerij aan Brand Bier. Niet zozeer vanwege het bier zelf, maar vanwege het sterke distributienetwerk dat de familie had opgebouwd. Overigens stond ook Grolsch op het punt om de brouwerij over te nemen. Het had maar weinig gescheeld of Maastricht had er heel anders uitgezien qua biercultuur.
Het einde van de brouwerij, niet van het verhaal
Na de overname werd er geen bier meer gebrouwen op deze locatie. De gebouwen kregen andere bestemmingen en de brouwerij verdween uit het straatbeeld. Wat bleef, was het erfgoed – een geschiedenis die in de stad en bij velen nog leeft. Zoals Boud Marres (86), schrijver van het boek Marres, het verwoordde: “De Marres familie is een van de oudste families in Maastricht.”
Een nieuw hoofdstuk: Le Bon Vivant
In 2013 opende chef Björn Dijkstra de deuren van Le Bon Vivant in de voormalige brouwerij. Zonder het toen direct te weten, bracht hij leven terug op deze historische plek. Sindsdien groeide het restaurant uit tot een plek waar kwaliteit, gastvrijheid en smaak centraal staan, maar met eerbied voor de geschiedenis onder de grond.
Dobbel Good - verleden en heden verbonden
Met het concept Dobbel Good slaan we een brug tussen het rijke verleden van deze plek en onze visie op gastronomie. Waar ooit het bier Dobbel Aajt werd gebrouwen, serveren wij nu gerechten met karakter – gecombineerd met bijpassende wijnen en alcoholvrije cocktails.
Niet meer Dobbel Aajt, maar Dobbel Good. Een nieuw hoofdstuk, in een historische locatie.